لزوم فرهنگ‌سازی صحیح جهت اهدای خون بانوان/ تامین ۱۰۰ درصدی خون و فرآورده های خونی در داخل کشور
1403/03/29 - 14:01
تاریخ و ساعت خبر:
194641
کد خبر:
مدیر عامل سازمان انتقال خون کشور:

لزوم فرهنگ‌سازی صحیح جهت اهدای خون بانوان/ تامین ۱۰۰ درصدی خون و فرآورده های خونی در داخل کشور

مدیر عامل سازمان انتقال خون کشور با اشاره به افزایش اهدا خون توسط زنان نسبت به گذشته گفت: فقر آهن و از همه مهم تر فرهنگ سازی مناسبی در این خصوص نشده است، البته ترس از اهدای خون در زنان تنها در کشور ما دیده نمیشود بلکه در کشورهای دنیا این مسئله وجود دارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی طنین یاس - دکتر مصطفی جمالی مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران در نشست خبری هفته انتقال خون، در پاسخ به این پرسش مبنی بر میزان مشارکت زنان در اهدای خون اظهار داشت: در حال حاضر اهدای خون توسط زنان نسبت به گذشته بهتر شده است.
#اهدای خون توسط بانوان به درستی فرهنگ سازی نشده
وی در ادامه این مطلب تصریح کرد: عوامل مختلفی باعث میزان کم اهدای خون توسط بانوان شده است، ترس از خون دادن، کم خونی، فقر آهن و از همه مهم تر فرهنگ سازی مناسبی در این خصوص نشده است، البته ترس از اهدای خون در زنان تنها در کشور ما دیده نمیشود بلکه در کشورهای دنیا این مسئله وجود دارد.
مدیر عامل سازمان اهدای خون در ادامه این مطلب تصریح کرد: ما ابتدا از بانوان که قصد اهدای خون دارند آزمایشات کامل میگیریم و اگر خانومی کم خونی و دیگر مشکلات خونی داشته باشد به هیج وجه اجازه اهدای خون نمی‌دهیم و برای درمان ارجاع می دهیم؛ یادآور میشوم که باید برای زنان امکاناتی فراهم شود که در منزل از آنها جهت اهدای خون، خون گرفته شود و این کار میتواند در رشد اهدای خون توسط زنان موثر باشد.
دکتر جمالی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه غربالگری فقرآهن در زنان کشور لازم به اجرا شدن است، تصریح کرد: ما با معاونت درمان و بهداشت وزارت و نهاد های مربوطه در حال پیگیری هستیم که این غربالگری انجام شود و توسط خانه های بهداشت و مراکز جامع سلامت به این دسته از بانوان خدمات دارویی رایگان ارائه دهیم.
وی رسالت سازمان انتقال خون را تامین فرآورده‌ های خونی سالم و کافی دانست و گفت: منظور از کافی بودن، تامین تمام نیازهای مراکز درمانی و بیماران به خون و فرآورده‌ های خونی و منظور از تامین خون سالم نیز، تامین فرآورده ‌های خونی بدون مشکل، است
#تامین ۱۰۰ درصدی خون و فرآورده های خونی در داخل کشور
دکتر جمالی به خدمات عادلانه جهت تامین خون سالم و کافی اشاره کرد و گفت : برای تحقق این امر باید نیروی انسانی، تجهیزات و همچنین ملزومات مصرفی به میزان کافی در اختیار داشته باشیم و پاسخگوی ارائه خدمات در سطح کشور نیز باشیم.
وی به اقدامات دولت شهید رئیسی در بحث انتقال خون اشاره کرد و بیان داشت: در این دولت برای نخستین بار نیاز مراکز درمانی کشور به خون و فرآورده های خونی به صورت ۱۰۰ درصدی تامین شد و هیچ عمل جراحی به دلیل کمبود خون و فرآورده های خونی به تعویق نمی افتد.
#تجهیز تمامی استان‌های کشور به سیستم غربالگری پیشرفته

مدیر عامل انتقال خون ایران به میزان ذخایر خون اشاره کرد و گفت: میزان ذخایر خونی در دوسال گذشته به طور متوسط به 8 روز رسیده و گاهی اوقات این میزان به 15 روز می‌ رسد این در حالی است که میزان ذخیره خونی قبلا حدود ۴.۵ روز بود.
دکتر جمالی در ادامه این مطلب افزود: برای نخستین بار، تمامی استان های کشور مجهز به سیستم غربالگری ویروسی و گروه بندی خون به روش اتوماتیک شدند که خطاها را به صفر رسانده و سرعت و دقت کار را افزایش می دهد.
انجام آزمایش غربالگری مولکولی برای سنجش سلامت خون های اهدایی
دکتر جمالی درخصوص افزایش ضریب سلامت خون های اهدایی، بیان داشت: سلامت خون های اهدایی در ایران همیشه ضریب سلامت بالایی داشته اما ایده آل نبود و برای اولین بار آزمایش غربالگری مولکولی (NAT) در سازمان انتقال خون راه اندازی شد که در بعضی استان ها آغاز شده و سایر استان ها تا پایان سال مجهز می شوند؛ قبلا وقتی اهداکننده مراجعه می کرد و با روش های قبلی مورد آزمایش قرار می گرفت، به احتمال خیلی ضعیف امکان خطا وجود داشت، اما با روش جدید این احتمال نزدیک به صفر است.
مدیر عامل سازمان انتقال خون، ادامه داد: برای اولین بار غربالگری آنتی بادی در کشور انجام می شود، به طور عادی مقداری آنتی بادی در خون افراد وجود دارد و سازمان های انتقال خون مکلف به بررسی این آنتی بادی ها هستند.
دکتر جمالی به گروه های فرعی خون، پرداخت و گفت: شناسایی و اندازه گیری گروه های فرعی خون در نجات جان برخی بیماران بسیار حیاتی است، به خصوص در بیماران دارای کم خونی مزمن؛ لذا سازمان انتقال خون درحال بررسی درصد زیادی از خون های اهدایی است تا بتواند با شناسایی گروه های فرعی خون، نمونه های سازگار با خون دریافت کنندگان را در دسترس داشته باشد.
# افزایش استفاده از کیسه های خون فیلتر دار
دکتر جمالی به دیگر اقدامات دولت شهید رئیسی اشاره کرد و بیان داشت: استفاده از کیسه‌ های خون فیلتردار را از دیگر اقدامات بود همچنین در سال گذشته، میزان استفاده از کیسه خون‌ های فیلتردار به ۷۰ درصد رسید؛ در حالیکه این میزان حدود ۲۵ درصد بود.
مدیر عامل انتقال خون در ادامه این مطلب تأکید کرد: قصد داریم میزان کیسه‌ های خون فیلتردار را در سال جاری به 80 درصد افزایش دهیم و طی بازه زمانی دوساله به ۱۰۰ برسانیم.
وی در ادامه این مطلب تصریح کرد: استفاده از کیسه‌ های خون فیلتردار احتمال ایجاد عوارضی تب و لرز، انتقال ویروس سیتومگالوویروس، بستری طولانی تر در بخش های آی سی یو و مرگ و میر در جراحی‌ های سنگین مانند جراحی قلب را بسیار کاهش می دهد.
# اهمیت ذخایر استراتژیک خون
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور، درخصوص اقدامات انتقال خون در حوزه پدافند غیرعامل, بیان داشت: ذخایر استراتژیک خون اهمیت زیادی دارد؛زمانی که مسئولیت سازمان انتقال خون را برعهده گرفتم، میزان ذخیره کیسه‌ های خون حدود ۳ هفته بود، اما میزان ذخایر فعلی کیت و کیسه‌ های خون، 6 ماه است.
#توسعه مراکز فرآوری خون در کشور
دکتر جمالی با بیان اینکه ساخت مراکز فرآوری در دستور کار قرار دارد، افزود: به دلیل اینکه نسبت به ذخایر خون اطمینان خاطر داشته باشیم، ایجاد مراکز فرآوری را در دستور کار قرار دادیم. یک مرکز فرآوری در شهر پرند در حال احداث است و هدف از ایجاد مرکز فرآوری جلوگیری از ایجاد شرایط بحرانی است.
# افزایش بهره وری پلاسمای خون
وی با اشاره به ضرورت بهره‌ وری از پلاسمای خون، گفت: پلاسمای خونی که قبلا به خارج از کشور می رفت تا تبدیل به دارو شده و برگردد، متوسط سالانه۱۸۰هزار لیتر بود اما در سال گذشته به ۲۶۲هزار لیتر رسید و در نظر داریم این میزان را در سال جاری که سال جهش تولید است، به ۳۵۰هزار لیتر برسانیم. پلاسما تبدیل به داروهای حیاتی می شود، بنابراین اهمیت زیادی دارد.
#ساخت دستگاه سانتریفیوژ توسط شرکت های دانش بنیان
وی ادامه داد: به منظور افزایش تکنولوژی حمایت از شرکت‌ های دانش‌ بنیان را در کانون توجه قرار دادیم. یک شرکت دانش ‌بنیان موفق به ساخت دستگاه سانتریفیوژ یخچال ‌دار شده است و قراردادی با این شرکت منعقد کرده ‌ایم. همچنین با سازمان انرژی اتمی به منظور ساخت دستگاه اشعه دهنده به خون که یک فناوری پیشرفته به حساب می‌آید، همکاری کرده ‌ایم. فقط سه کشور به دستگاه اشعه ‌دهنده به خون مجهز هستند.
خبرنگار : سیما داروغه حسینی
انتهای پیام /*

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور ، نشست خبری هفته انتقال خون، زنان و اهدا خون، خودکفایی در خون و فراورده های خونی، غربالگری فقرآهن ، کیسه های خون فیلتردار
اخبار مرتبط
ارسال نظر
  • مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
  • 1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • 2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  • 3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
اخبار پر بحث
بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
نخستین پایگاه خبری تحلیلی زنان کشور
پست الکترونیکی:
info [at] tanineyas [dot] ir
طراحی و اجرا الکا